Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa / 10 Gambar Sepuluh Kuih Tradisional Kegemaran Rakyat Malaysia
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh) kelapa parut putih + sedikit garam halus.gaul . Bahan lapisan bawah hijau : Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. 1 1/2 cawan santan cair; 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas .
1 1/2 cawan santan cair; Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh) kelapa parut putih + sedikit garam halus.gaul . Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel.
Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh) kelapa parut putih + sedikit garam halus.gaul . Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Bahan lapisan bawah hijau : Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. 1 1/2 cawan santan cair; Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan?
Bahan lapisan bawah hijau :
Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… 1 cwn gula melaka atau gula merah; Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh) kelapa parut putih + sedikit garam halus.gaul . 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. 1 1/2 cawan santan cair; Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Bahan lapisan bawah hijau : Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh) kelapa parut putih + sedikit garam halus.gaul . 1 cwn gula melaka atau gula merah; 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
Sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh) kelapa parut putih + sedikit garam halus.gaul .
Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh) kelapa parut putih + sedikit garam halus.gaul . 1 1/2 cawan santan cair; Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam…
Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa / 10 Gambar Sepuluh Kuih Tradisional Kegemaran Rakyat Malaysia. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam…
1 1/2 cawan santan cair; kuih hijau kelapa. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
1 cwn gula melaka atau gula merah; Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
1 1/2 cawan santan cair; Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,.
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas .
1 1/2 cawan santan cair;
1 1/2 cawan santan cair;
Post a Comment for "Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa / 10 Gambar Sepuluh Kuih Tradisional Kegemaran Rakyat Malaysia"